Mijn info is het best.

erge ziektes

Knokkelkoorts in Peru, de plaag in Madagaskar, en gele koorts in Oeganda; er zijn een hoop enge ziektes die je als reiziger kunt oplopen. Daarom is het ook van groot belang op tijd je vaccinaties te halen en goed de gezondheidsvoorschriften in de gaten te houden. Columbus stelde alvast een lijst voor je op met tien ergste ziektes die je kunt oplopen én hoe ze te voorkomen.

1. Afrikaanse slaapziekte

De Afrikaanse slaapziekte loop je op door een steek van een geïnfecteerde tseetseevlieg en brengt je langzaam in een coma, waaruit je nooit meer ontwaakt. De vlieg wordt aangetrokken door donkere kleuren en komt voor in delen van Oost-, Midden- en West-Afrika. Omdat de ziekte moeilijk te herkennen en te behandelen is, kun je hem beter voorkomen dan genezen. Dat doe je door lange mouwen te dragen, veel deet te gebruiken en onder een klamboe te slapen.

2. Scrub tyfus

Scrub tyfus kun je krijgen door de beet van een larve van een mijt. De kleine larve injecteert bacteriën in je huid en er ontstaat een zwarte vlek rondom de beet. Je krijgt een hoge koorts en voelt je ziek. De larven komen voor in Japan, Rusland, Pakistan, Afghanistan en Australië, maar de ziekte is makkelijk te bestrijden met antibiotica. Je kunt de beet voorkomen door genoeg deette gebruiken en geen korte kleren aan te trekken.

3. Schistosomiasis

Schistosomiasis, ook wel Bilharzia genoemd, komt in veel landen voor. Het wordt veroorzaakt door larven die in zoetwatermeren huisvesten en via de huid het lichaam binnendringen. Als de ziekte niet behandeld wordt, kan het blaas- en vaatziekten, onvruchtbaarheid, darmproblemen en zelfs kanker veroorzaken. Door niet in zoetwatermeren en -rivieren in Afrika, het Midden-Oosten, Brazilië, Venezuela, China, de Filipijnen, Cambodja en Laos te zwemmen, maak je de kans op een infectie minimaal. 

4. Zwartwaterkoorts

Zwartwaterkoorts ontstaat door een ernstige vorm van malaria. Het komt erop neer dat er zóveel bloedcellen in je lichaam zijn gedood door de malaria, dat de urine zwart kleurt. Op het moment dat dat gebeurt, kun je de hoop opgeven, want dan zul je snel dood gaan. De ziekte komt voor in Centraal- en Zuid-Amerika, sub-Sahara Afrika, India, Zuid-Oost Azië, het Midden Oosten en Oceanië. Als je voorkomt dat je malaria oploopt door lange kleren te dragen, deet te gebruiken en te slapen onder een klamboe, kun je ook geen zwartwaterkoorts krijgen. Als je vermoedt dat je malaria hebt, laat het dan direct behandelen, zodat het nooit zo ver kan komen als zwartwaterkoorts. 

5. Hondsdolheid

Hondsdolheid, of rabiës, wordt veroorzaakt door de beet van een geïnfecteerd dier. Je kunt rabiës oplopen in bijna elk derdewereldland. De laatste tijd zijn er erg veel meldingen van hondsdolheid bij vleermuizen in Zuid-Amerika, pas daar dus extra goed op. Omdat je rabiës niet 100% kunt voorkomen, is het aan te raden om een vaccinatie te halen. Aai of benader nooit dieren in derdewereldlanden en zorg dat je na een eventuele beet of krab meteen een dokter opzoekt. Zonder behandeling is rabiës pas bij zes mensen wereldwijd genezen, dus de kans is groot dat je doodgaat bij een besmetting. De dodelijke afloop gebeurt zodra de bacteriën de hersenen bereiken en dat hangt af van de plek van de beet. Hoe dichter bij de hersenen, hoe sneller de incubatietijd. Soms kan iemand zelfs na twee jaar nog doodgaan aan hondsdolheid, maar soms ook al binnen 24 uur - als de beet bijvoorbeeld in je gezicht is geweest. 

6. Vogelgriep

Vogelgriep komt niet zo vaak meer voor, maar bestaat nog steeds onder wilde vogelpopulaties in Azië, Europa en Afrika. Je kunt een besmetting krijgen door zeer intensief contact met vee of vogels en het veroorzaakt griepachtige verschijnselen. Als je eenmaal besmet bent, is de afloop vaak dodelijk. Voorkom de ziekte door geen vogels of veren aan te raken in derdewereldlanden en niet intensief met vee om te gaan. 

7. Hoogteziekte

Hoogteziekte of altitudeziekte kan al ontstaan vanaf 2.500 meter hoogte. Je wordt duizelig, krijgt hoofdpijn, wordt kortademig, misselijk en voelt je over het algemeen zwak. Stop met stijgen en drink veel vloeistof. Geef je lichaam rust om zich aan te passen aan het hoogteverschil. Blijf je de verschijnselen houden, stop dan met de klim en ga terug naar beneden. 

8. Guineaworm

De guineaparasiet dringt het lichaam van de mens binnen via besmet water in landen als Sudan, Mali, Ghana en Ethiopië. Eenmaal binnen baant de worm zich een weg naar je been of voet en wacht dan totdat je met dat been in het water gaat staan. Op dat moment komt de worm naar buiten als een soort explosie en legt haar eitjes in het water. Het hele proces is zeer pijnlijk en gaat gepaard met misselijkheid, overgeven en koorts. Je kunt voorkomen dat de parasiet binnendringt door het water te filteren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld via een stuk stof te drinken. 

9. Malaria

Malaria is een bekende ziekte in delen van Afrika, Zuid- en Midden-Amerika, Zuid-Oost Azië en het Midden Oosten. De ziekte kan een dodelijke afloop hebben als het niet behandeld wordt. Je kunt de aandoening voorkomen worden door het slikken van anti-malariatabletten. Maar ook met tabletten ben je nog steeds vatbaar voor malaria, zorg dus altijd voor genoeg deet en slaap onder een - liefst geïmpregneerde - klamboe om niet gestoken te worden door een malariamug. Malaria kun je herkennen aan algehele lichaamszwakte, griep, koortsaanvallen en soms braken. Ga naar een dokter als je vermoedens hebt van malaria. 

10. Mazelen, bof en rubella

Kinderziektes als de mazelen, de bof en rubella komen nog geregeld voor in arme landen. Voor volwassenen zijn dit soort ziektes behoorlijk ernstig. Zorg voordat je vertrekt dat al je vaccinaties compleet en up-to-date zijn, dan is de kans klein dat je één van deze aandoeningen oploopt.

© 2014 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode