Mijn info is het best.

Hoe ontdekken ze dat je kanker hebt

Eerst ga je naar het ziekenhuis voor onderzoek. De dokter kijkt je helemaal na en doet allerlei andere onderzoeken. Als alle gegevens bekend zijn, kan de dokter zeggen of je kanker hebt en welke vorm.

Bloedonderzoek 
De dokter neemt met een naald bloed af en bestudeert het onder de microscoop. Je krijgt vooraf een verdovende zalf zodat het geen pijn doet.

Beenmergpunctie 
De dokter haalt met een holle naald een heel klein beetje beenmerg uit het binnenste, zachte gedeelte van je bot. Je krijgt dan gelukkig een verdoving zodat je er niks van voelt.

Lumbaalpunctie 
De dokter zuigt met een dunne naald wat vocht op dat om je ruggenwervels zit. Je krijgt vooraf een verdoving zodat je het niet voelt.

Röntgenfoto 
Met behulp van stralen wordt er een foto gemaakt van je botten of je longen. Het maken van een röntgenfoto doet geen pijn.

Echografie 
Met echografie, ook wel echoscopie genoemd, kan de dokter organen bekijken. Het werkt met geluidsgolven. Je krijgt een beetje gel op de plek waar de dokter wil kijken en daarna een apparaatje. Het doet geen pijn. Echoscopie wordt ook gebruikt als ze een baby in de buik willen bekijken, om te zien of die goed groeit.

Echocardiogram 
Met een echocardiogram kan de dokter je hart bekijken. Het doet geen pijn. Het is als een echoscopie, alleen kijken ze nu naar je hart en of die goed pompt. Sommige medicijnen tegen kanker kunnen hartproblemen geven.

MRI-scan 
Met een MRI-scan (magnetic resonance imaging) worden heel veel foto's van je lichaam gemaakt. Je ligt plat op een speciaal bed dat in een hele grote ring (magneet) wordt geschoven. De machine zit vast aan een computer waarop dwarsdoorsnedes van je lichaam zichtbaar worden. Het onderzoek doet geen pijn, maar het apparaat maakt een hoop lawaai.

Biopt 
Met een naald of een operatie haalt de dokter een stukje uit de tumor. Dat gebeurt onder verdoving. Weefselonderzoek In het laboratorium worden de cellen en weefsels onder de microscoop onderzocht.

Gehoortest 
Sommige medicijnen tegen kanker kunnen je gehoor aantasten. Een audiogram of gehoortest wordt gedaan voordat je met de medicijnen begint en erna. Het doet geen pijn en duurt niet lang.

Urine-onderzoek 
Het neuroblastoom maakt bepaalde stoffen aan die in de urine (plas) terug te vinden zijn. De plas wordt dan gedurende 24 uur opgevangen en onderzocht. Urine wordt ook onderzocht om te kijken of je een infectie of een ander probleem hebt. Soms wordt ook op een kaart bijgehouden hoeveel je plast en drinkt. Dit heet vochtbalans. Hieraan kun je goed zien of de hoeveelheid die je drinkt en wat je weer uitplast in balans zijn.

 

© 2014 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode